07 mar Zasady przechowywania warzyw i owoców w chłodni
Kiedy przechowujemy warzywa i owoce w chłodni powinniśmy zwracać uwagę na wiele różnych czynników, Oczywiście najważniejsza jest temperatura, która musi być dobrana odpowiednio do rodzaju owoców i warzyw, a także ich odmian.
Dodatkowo w poszczególnych komorach powinniśmy zadbać o odpowiedni skład powietrza, a także bardzo ważna jest oczywiście wilgotność. Jeżeli właściwie nie zadbamy o tego rodzaju czynniki, wówczas jakość przechowywanych warzyw i owoców może znacznie spaść, może to doprowadzić do strat. Należy zatem pamiętać aby chłodnia każdego roku została dokładnie sprawdzona zanim umieścimy w niej nasze plony. Jeżeli chcemy aby przeleżały one do zimy czy też wiosny musimy z pewnością zadbać o jakość naszej chłodni. W przypadku kiedy dopuścimy do zbyt niskiej wilgotności powietrza, wówczas woda zawarta w naszych warzywach i owocach, może wyparować. Dodatkowo spadek zawartości wody może także doprowadzić do zmniejszenia odporności na różnego rodzaju choroby roślin. Dlatego też powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na nawilżacze powietrza, jak również cały jego obieg w naszej chłodni. W przypadku wielu rodzajów plonów poziom wilgotności może wynosić przykładowo 75-80%, oczywiście kluczowe jest dobranie wilgotności do danych plonów. Oczywiście musimy pamiętać iż zbyt duża wilgotność, może doprowadzić także do gnicia niektórych warzyw.
W tym przypadku bardzo ważne jest odpowiednie dobranie zarówno samej temperatury jak i wilgotności, muszą odpowiednio ze sobą współgrać.
Stan zachowania owoców w chłodni może zależeć bezpośrednio od ich odmian, przykładowo przy niższych wartościach wilgotności nagłe podwyższenie temperatury może nie wyrządzić takich szkód, jak przy wilgotności wynoszącej przykładowo 95%. Dodatkowo nasze chłodnie możemy podzielić na sekcje, każda z nich będzie przeznaczona do przechowywania innego rodzaju warzyw i owoców w zależności od ich indywidualnych wymagań. Kiedy nie wiemy jak przechowywać pigwę oczywiście należy pamiętać także, iż na optymalną temperaturę do przechowywania może wpływać okres zbiorów, stopień dojrzewania warzyw i owoców.